Românii o adoră, dar puțini au habar ce mănâncă. Este preparatul favorit al multora, comandat la fiecare 10 secunde în 2023. Din păcate, acest produs vine la pachet cu E.coli și mucegai.
Șaorma cu de toate a devenit regina street food-ului, detronând toate preparatele românești și când vorbim de comenzi online.
Statistica arată că, în 2023, la fiecare 10 secunde s-a plasat o comandă online pentru șaorma. Vânzările pe aplicațiile existente au crescut cu peste 60%.
Echipa Observator a Antenei 1 a realizat un experiment ducând spre analiză câteva șaorme de la sutele de puncte răspândite prin tot Bucureștiul.
Nu mică le-a fost mirarea când au aflat ce se ascunde în carne, lipii şi în sosuri.
„Prezenţa pe două din cinci eşantioane analizate a Escherichia coli. Toate produsele au o cantitate intre 1.000 şi 20.000 de drojdii şi mucegaiuri. Acrilamida făcută separat pe cartofii prăjiţi. Este un compus cancerigen, generat atunci când supraprăjim produsele amidonoase”, a remarcat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetare Alimentară.
Despre prezența mucegaiului, Cîrîc a spus: „Probabil că lipia a fost înfăinată cu făină netratată termic. Acest lucru conduce la mucegăirea produsului sau la alterarea rapidă a produsului”.
E-coli este o bacterie periculoasă, care poate duce la infecţii intestinale, urinare sau chiar pulmonare. Mai mult, tulpinile grave de E.coli pot ucide un copil în doar câteva zile.
„Ce ați descoperit voi, de exemplu, E.coli, este contaminare din propriile fecale. Adică, un angajat care merge la toaletă nu se spală pe mâini și apoi găteste cu aceleași mâini și atunci carnea aceea acolo unde e procesata sau preparata e contaminata cu E.coli”, a explicat medicul Mihail Pautov.
Șeful ANPC ridică din umeri. Horia Constantinescu susține că a oferit soluții, dar propunerile înaintate au fost sistematic blocate în Parlament.
Printre altele, el a cerut înființarea unui cazier comercial care să aducă pedepse mai grele pentru cei care încalcă legea – „Şi niciodată persoana respectivă, sau pentru o perioadă de ani, să nu mai poată redeschide o unitate de alimentaţie publică. Din păcate, iniţiativele noastre sunt blocate în Parlament”.
Referitor la cazul propriu-zis, cu șaormele pline de E.coli și mucegai, Horia Constantinescu are o idee despre ce s-a întâmplat – „Apăruseră imagini cu viermi din carnea comercializată de o shaormerie. Dacă am lua registrul de control, ne-am dat seama că fie colegi de-ai noştri, fie colegi din alte instituţii, trecând pe acolo, au avut o abordare superficială şi mai puţin fermă”.
Vânzătorii sau clienții nici măcar nu se sinchisesc de problemele descoperite. „Odată ce noi mâncăm de aici, nu avem niciun fel de problemă”, afirmă un client.
Totuși, Mihail Pautov insistă ce ar trebui să facem: „Dacă POS-ul este murdar, dacă tastatura de la laptop este murdară, daca nu se folosesc mănuși sau se iau bani cu aceleași mâini cu care se face mâncarea, este un loc pe care eu l-aș evita”.
„Şi acea hârtie în care ambalează trebuie să fie curată, și acea pungă; trebuie să fie pungi de unică întrebuintare şi cât se poate de curate și bine depozitate. Trebuie sa fim atenți la aerul din respectiva șaormerie, dacă miroase a curat, cum se spune în popor”, a completat Alexandru Cîrîc.